BROWIN
Sekret dziadka Feliksa
Masa netto: 35g
BROWIN - Zioła Sekret Dziadka Feliksa do Peklowania, 35 g
Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe potraw.
Polecana do: dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, cielęciny.
Przepis:
Przyprawy zmiażdż w moździerzu i podziel. Połową mieszanki natrzyj mięso i włóż je do naczynia (najlepiej kamionkowego). Odstaw na 12 godzin. Pozostałą część przypraw zalej wodą (2 szklanki na 1 kg mięsa), zaczekaj aż wystygnie, dodaj 2 ząbki czosnku, sól (wg wskazań solomierza) oraz saletrę potasową. Do gotowej zalewy włóż mięso. Pekluj 7-9 dni w temperaturze 4-8°C. Wyjmij mięso z zalewy i osuszaj w przewiewnym miejscu przez kilka godzin. Tak przygotowane mięso możesz gotować, wędzić, piec lub grillować.
Składniki: owoc jałowca, kolendra, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek.
Masa netto: 35 g na 10 kg mięsa.
Nie zawiera soli, substancji konserwujących i glutaminianu sodu.