Darmowa dostawa od 40,00 zł
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015
BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015

BROWIN - PEKLA DO KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ - 60G - 410015

Rozmiar
4,55 zł
brutto / szt.
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: / szt.
Cena regularna: / szt.
z
Możesz kupić także poprzez:
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy

BROWIN

Pekla do kiełbasy dojrzewającej

Masa netto: 60g

 

BROWIN - Pekla do kiełbasy dojrzewającej

Saletra z mieszanką ziół i przypraw idealnie sprawdzi się do przygotowania dojrzewających, wędzonych kiełbas. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Zawarte w mieszance zioła i przyprawy zapewnią mu zaś doskonały smak i wyjątkowy aromat.

Składniki: sól kamienna niejodowana — chlorek sodu (NaCl), mieszanka ziół i przypraw (jałowiec, czerwona papryka słodka, pieprz czarny, chilli, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), azotan potasu (E252), substancja antyzbrylająca: A-hydroksywęglan magnezu (E504ii) / B-ditlenek krzemu (E551).

Przepis na wędzoną kiełbasę dojrzewającą:

Naszykuj: 600 g karczku, 600 g łopatki, 400 g boczku, 200 g słoniny, 200 g wołowiny, 100 ml wody, 1 opakowanie Pekli do kiełbasy dojrzewającej, jelita wieprzowe.

Karczek i łopatkę zmiel przez maszynkę o oczkach sita 12 mm, a boczek i słoninę przez sito o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito o najdrobniejszych oczkach, następnie dodaj do niej 100 ml zimnej wody i wyrób aż do pojawienia się białego kleiku. Połącz ze sobą wszystkie rodzaje mięsa, dodaj 1 opakowanie Pekli i całość dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 godziny. 20 minut przed wyjęciem masy mięsnej z lodówki przygotuj jelita wieprzowe – dokładnie je opłucz i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj dość ciasno jelita. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 1,5 godz. (do uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie usuń zrębki z wędzarni, zwiększ temperaturę do 70°C i utrzymuj nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie powieś kiełbasę na stojaku wędliniarskim, w temperaturze 13-20°C. Proces dojrzewania będzie trwał ok. tygodnia. Próżniowe zapakowanie kiełbasy pozwoli dalej jej dojrzewać, jednocześnie wydłużając czas jej przechowywania.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu oraz orzechów.

Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.

Marka
Symbol
410015
Kod producenta
5908277716714
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 127 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-16
Szybkość i jakość dostawy w jak najlepszym porządku..
2024-02-19
Szybko sprawnie. Wszędzie tak być powinno. Brawo!
pixel