BROWIN
KWAS CHLEBOWY
No 406600
BROWIN - Łódzki kwas chlebowy
Łódzki kwas chlebowy to lokalny specjał dedykowany koneserom oryginalnych napojów w całym kraju i wszystkim spragnionym w naszej galaktyce. Oto Twój towarzysz na gorące dni, szybka pomoc w chwilach zmęczenia, a przede wszystkim płyn, dzięki któremu wszystko wygląda niebanalnie i bardziej odlotowo. Pij kwas chlebowy i wyróżniaj się w tłumie butelkowców elitarnym stylem DIY. Jedź bezpiecznie na kwasie chlebowym i nie obawiaj się efektów ubocznych. Inne zalety tego napoju odkryją się same… dobrej zabawy!
Istotne cechy:
- Gramatura 94 g
- Na 7-10 L kwasu chlebowego
- Wyjątkowy kultowy smak
Sposób użycia:
- Zawartość opakowania wsyp do 7-10 litrów wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Następnie przefiltruj przez gazę, płótno lub filtr do kawy.
- Dodaj cukier: 350 g/7L - 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
- Płyn wystudź do temperatury 25°C.
- Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży.
- Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
- Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę i zakręć nakrętkę.
- Wytwarzany podczas fermentacji gaz spowoduje przywrócenie pierwotnego kształtu butelki.
- Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie butelki przenieś w chłodniejsze miejsce.
- Gotowy kwas chlebowy możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Najlepiej smakuje schłodzony!
W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.
Składniki kwasu chlebowego: słód żytni, słód jęczmienny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Składniki drożdży: suszone drożdże S. cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu
Masa netto: 94 g