BROWIN
Ostre kąski do szynkowara - mix ziół i przypraw
Masa netto: 30g
BROWIN - Ostre kąski do szynkowara - mix ziół i przypraw - 30g
Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe potraw.
Składniki:
pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz czarny, biała gorczyca, tymianek, kurkuma, imbir, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.
Na terenie zakładu pakującego wykorzystywane są produkty alergenne: gorczyca, seler, soja, sezam, gluten, orzechy.
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.
Przepis na potrawkę z szynkowaru
Składniki na 1,2 kg potrawki:
- 200 g wołowiny
- 200 g boczku
- 500 g karczku
- 300 g łopatki
- 150 ml wody
- 15 g mieszanki ziół i przypraw do szynkowaru
- 21 g soli oraz pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kawałki wielkości ok. 3-4 cm, natrzyj solą i pozostaw na dobę w lodówce. Następnie wołowinę zmiel przez sito o najdrobniejszych oczkach i dobrze wyrób ze 150 ml zimnej wody, aż do wydzielenia się białego kleiku. Pozostałą część mięsa zmiel przez grube oczka, dopraw mieszanką ziół i przypraw do szynkowaru (15 g) oraz pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrób. Następnie całość umieść w szynkowarze o pojemności 1,5 kg, dociśnij sprężynę i zamontuj termometr. Szynkowar włóż do garnka z wodą. Woda w garnku nie powinna się gotować, jej temperatura powinna wzrastać powoli max. do 90°C. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 69-70°C zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Gdy ostygnie, schowaj go do lodówki. Na drugi dzień potrawka jest gotowa do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z szynkowaru, można je przelać gorącą wodą lub przed parzeniem wykorzystać specjalne worki do szynkowaru.